Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2023 13:26 - Пътуване в миналото
Автор: balkanian Категория: История   
Прочетен: 4211 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Бързият нощен влак от София за Варна през Мездра и Горна Оряховица пътува осем часа без пет минути. Можете да пътувате в спален вагон и дори да спите по време на пътуването. Железниците обаче скърцат и тракат невъобразимо и сякаш повече, отколкото преди двайсетина години когато се возих за последен път. Релсите не са заварени една за друга. Преминаването през дефилето на река Искър (четете „Дядо Йоцо гледа“...) е истинско изпитание не само за пътниците, но и за самия влак, като триенето между железата е заплашително и придружено от придърпване, което подсказва за стеснение на междурелсовото разстояние или за колела на вагоните, които са фиксирани и не завиват по завоите. Мотрисата е Шкода електричка на възраст около 50 години и е истинско чудо ако ви докара до Варна без да се запали. Фаровете й едвам мъждукат. Спалният вагон е вътрешно обновен, но си личи, че вагоните са си старите от преди няколко десетилетия. Имат тоалетни, но повечето от тях са заключени поради неизправност.

Голямата сграда на железопътната гара на София има само една промяна от преди десетилетия: ремонтиран е офисът за продажба на билети. Ескалаторите както преди, така и сега не работят. В окаяно състояние е приземният проход, който води до спирките на трамваите.

Ако искате вярвайте, но с редовен автобус от София за Варна можете да стигнете доста по-бързо - само за 6 часа и 15 минути. Личи си, че Европейският Съюз е инвестирал в подобрения на автомобилната мрежа, но не и в подобрения на железопътната мрежа, която има потенциал да бъде много по-бърза и екологична. Личи си и че нашите правителства също не се интересува от железопътния транспорт на пътници. Доказателство за последното са множеството закрити като нерентабилни железопътни линии свързващи някои по-малки градове с националната железопътна мрежа.




 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkanian
Категория: История
Прочетен: 844220
Постинги: 609
Коментари: 509
Гласове: 1300
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930