Постинг
23.06.2013 18:39 -
Как да оцелеем на село
Хлябът е основната храна в България. Овчаринът като тръгне по планините със стадото овце, взима хляб в торбата си. Хляб като има, животът е подсигурен. Гостите като се посрещат, също първо им се поднася хляб и сол. Предполага се, че са пътували много дълго и силно са изгладняли. Посрещането с хляб и сол е древна българска традиция, която се предава от незапомнени времена, и сама по себе си напомня за очевидния факт, че във всяка къща се е приготвял хляб.
И като гледам как всяка зима като падне по-голям сняг и затрупа пътищата настава една голяма паника как да се изхрани населението, и започват едни спасителни операции, в които се включват високопроходими машини, хеликоптери, че даже и верижна техника, си мисля, че ние сме забравили такива основни умения като правенето на хляб. Моля да ми простят тези, които знаят да го правят по-добре от мен.
Oтскоро си приготвям много вкусен хляб в домашни условия, при това без да използвам машина за хляб. Не ви трябва нищо друго освен да имате складирано хлебно брашно.
br /> - 500 грама брашно, една равна супена лъжица сол, разбърквате, върху това се слага една равна супена лъжица суха хлебна мая, една равна супена лъжица захар, една супена лъжица олио или друга мазнина, може да добавите и една лъжица кисело мляко, и накрая 320 милилитра топла вода, в която да можете да държите пръста си, без да е гореща.
- горното се разбърква с каквото средство имате. Аз ползвам миксер. Може обаче да се ползва лъжица или пък даже да разбъркате тестото с голи ръце.
- като получите тестото, с леко намокрени ръце го взимате и го слагате във форма за печене намазана с тънък слой олио, а може да го сложите направо върху тава.
- чака се да втаса около един час. В това време тестото не тряба да е на студено място.
- след това се пече на 220 градуса във фурната за 15 минути.
>
Хлябът е много по-вкусен, отколкото ако го купите от магазина, и е по-евтин.
Приготвя се много бързо и лесно.
Не ви трябва да ходите до магазина за хляб, а като сте на село магазинът може да е далеч.
Спасени сте в случай на лошо време и прекъснати доставки.
Непременно пробвайте и се насладете!
:)
И като гледам как всяка зима като падне по-голям сняг и затрупа пътищата настава една голяма паника как да се изхрани населението, и започват едни спасителни операции, в които се включват високопроходими машини, хеликоптери, че даже и верижна техника, си мисля, че ние сме забравили такива основни умения като правенето на хляб. Моля да ми простят тези, които знаят да го правят по-добре от мен.
Oтскоро си приготвям много вкусен хляб в домашни условия, при това без да използвам машина за хляб. Не ви трябва нищо друго освен да имате складирано хлебно брашно.
br /> - 500 грама брашно, една равна супена лъжица сол, разбърквате, върху това се слага една равна супена лъжица суха хлебна мая, една равна супена лъжица захар, една супена лъжица олио или друга мазнина, може да добавите и една лъжица кисело мляко, и накрая 320 милилитра топла вода, в която да можете да държите пръста си, без да е гореща.
- горното се разбърква с каквото средство имате. Аз ползвам миксер. Може обаче да се ползва лъжица или пък даже да разбъркате тестото с голи ръце.
- като получите тестото, с леко намокрени ръце го взимате и го слагате във форма за печене намазана с тънък слой олио, а може да го сложите направо върху тава.
- чака се да втаса около един час. В това време тестото не тряба да е на студено място.
- след това се пече на 220 градуса във фурната за 15 минути.
>
Хлябът е много по-вкусен, отколкото ако го купите от магазина, и е по-евтин.
Приготвя се много бързо и лесно.
Не ви трябва да ходите до магазина за хляб, а като сте на село магазинът може да е далеч.
Спасени сте в случай на лошо време и прекъснати доставки.
Непременно пробвайте и се насладете!
:)
Седмица на България в щатска детска град...
Голямата игра започна: Русия и Китай „пр...
© Андрей Мелник атакува Бразилия за укра...
Голямата игра започна: Русия и Китай „пр...
© Андрей Мелник атакува Бразилия за укра...
Има и по-лесен начин - с минихлебопекарна. Не са скъпи и става почти за същото време. Резултатът е същият. Вкусен и пресен ароматичен хляб-може да се добавят и някои подправки, като риган например или нещо подобно.
цитирайborn написа:
Има и по-лесен начин - с минихлебопекарна. Не са скъпи и става почти за същото време. Резултатът е същият. Вкусен и пресен ароматичен хляб-може да се добавят и някои подправки, като риган например или нещо подобно.
Вярно е, имам такава от преди. На село е много ценна и наистина е още по-лесно, а пропуснах да спомена, че има и готови брашна с набухвателите си, добавя се само вода и нищо друго.
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.