Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 02:46 - Улица "Дере"
Автор: balkanian Категория: История   
Прочетен: 1177 Коментари: 3 Гласове:
5



Римляните построили дългия 180 мили път "Дере" между градовете Еборак и устието на реката до град ЕдинБург. Пътят бил изграден върху основа от глина или пясък,  постлан с големи камъни, върху тях натрошена керамика или глина, отгоре чакъл или павета, в двата фланга с канавки, а по средата с издута част. Пътят бил отбелязван и с крайъгълни камъни, а в Южна Скотландия на едно място с три хълма бил построен военният град Тримонциум. Няколко десетилетия след построяването на пътя "Дере" римляните изоставили своя напредък в Скотландия заради проблеми, които възникнали на ...Балканите.

И до ден днешен на много места в България междуселските пътища минават именно през деретата. Дере е онази вдлъбната издрана диря в планината между два хълма, в която обикновено тече малко поточе, растат големи дървета, и следователно има добра сянка и прохлада в горещините, както и вода за пътниците и конете.

И до ден днешен в сърцето на Балкана се издига гордата осанка на планинския връх Триглав, а в центъра на древния град Пловдив се издига хотел Тримонциум, който напомня, че Тримонциум е едно от старите имена на град Пловдив от времето на Римската Империя.

За традицията на строенето на пътища и днес напомнят чудните калдъръми, с които са постлани друмите (улиците) на старите Български села.
 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
29.12.2011 05:04
Сещам се за германските думи:

Химбеере
Ердбеере
Хайделбеере
Бромбеере

за имената скандинавските и германските завършващи на берг, в Скандинавия обаче се четат на Бери, та по "твоята логика" можеш да намекнеш, че и натвърдиш за балканската му работа...

Да, да, ама не ;)

...

Впрочем мога да ти посоча повече от 100 думи (без специално да съм търсил), които в германския език (и някои в езиците от германската езикова група) са близки или "покриващи" се с български... от това непременно според автохтонистите тук следва, че тези думи са "тракийски", нема начин други да са.

Сега ако се сетя германските думи в машиностроенето преминали в японския, в българския, военните в руския, че и оттам в българския, немалко научни термини, в дървообработването също... но айде да не се сещам и да не изброявам, защото те не са "спорно тракийски", а доказано германски (А ПРОПО ОЩЕ ГИ ПОЛЗВАТ ЯПОНЦИТЕ)!

Иначе гласувам ЗА постинга ти, защото това малко инфо не го знаех, а е провокативен и интересен детайл.
цитирай
2. balkanian - germantiger,
29.12.2011 21:20
В продължение на стотици години едни и същи хора из цялата Римска Империя са строили грандиозни строежи като този път, за който разказах по-горе. Да строиш пътища, при това предварително начертани на карта, за да са прави, е висша изява на съзидателност и устременост към бъдещето. Фактът, че тези хора са преустановили напредъка си, за да спасяват нещо на Балканите означава, че това нещо им е било много мило за спасяване. През 208-210 г. Седмий от Север използвал пътя за своята кампания на Север. Пътят минава и покрай днешното градче "На Свети Бозвел", за което също писах преди. Прекалено много са "случайните" съвпадения, за да си мислим, че Римските императори не са знаели Български език, още повече като се знае, че голяма част от тях са родени в земите на днешна България.
цитирай
3. germantiger - ...
30.12.2011 09:07
Тъй-като аз съм учил страогръцки, латински и старобългарски, мога категорично да ти заявя, че латинския е коренно различен език от старобългарския!

Без съмнение, немалко велики в миналото са "родом" от Тракия, Велизарий или Белизариус е такъв военен титан. Разлика между тракийски, латински и български, обаче има потресаваща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balkanian
Категория: История
Прочетен: 843243
Постинги: 609
Коментари: 509
Гласове: 1300
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930